+34 655 766 673

DOSSIER DE PREMSA “EL PERIPLE”, UNA HISTÒRIA SOBRE TRES EXILIS

 

Doneu un cop d’ull al Press Book del film 

https://www.segulafilms.com/bloc/el-periple-un-documental-de-mario-pons-muria/

Tràiler https://vimeo.com/248731896

Sinopsi: 

Que tenen en comú el director de màrqueting d’una multinacional, un vell torrer de fars i el líder d’un camp de refugiats sirians a Grècia?

La vida en aïllament, el bloqueig de l’ individu i els Estats a la Mediterrània.

Miquel, un alt executiu veterà, és acomiadat de la multinacional on treballa, necessita canviar de vida. La família d’Alfred és obligada a abandonar casa seva, el far més alt del món és incendiat durant la Guerra civil espanyola, comença el camí de l’exili. Ammar, cap de vendes d’una factoria automobilística de Damasc, és el líder del camp de refugiats de Filippiada, Grècia. 

A la nit, quan s’apaga la llum d’un far, potser s’alerta d’un naufragi o la imminent arribada d’una guerra.

DISTRIBUCIÓ INTERNACIONAL

 “El Periple, la vella llum d’Europa” ha estat reconegut als següents festivals:


Finalistes Los Angeles Cinematography Awards 2020

 Finalistes Festival ARFF Global de París 2020

Finalistes ARFF Global  Berlín 2020

Visages & Images de Méditerranée, Banyuls Sur Mer 2019

Millor documental al Festival SFAAF de Xile 2019

 Millor guió al Five Continents International Film Festival de Veneçuela 2019

Finalistes European Cinematography Awards d’Amsterdam 2019.

Festival 34é Rencontres Cinémaginaire d’Argelès sur Mer2019

Festival Gollut Ribes de Freser. 2019

Festival de Cinema Compromès de València 2019

 Millor documental del Festival del Girona 2018

Cinema á la Frontiere  Prats de Molló. 2018.

Mostra Documental 24 d’Out 1944 París 2018.

2018 Festival Som9 Cinema de Lleida. 2018.

Festival Memorimage de Reus 2017.

 

TRAJECTÒRIA DEL DIRECTOR 

La trajectòria de Mario Pons ve del docu-activisme de primers de segle, és responsable dels documentals de la Plataforma en defensa de l’Ebre (“Aigua” 2002, “Contracorrent ” 2006), també  “La Batalla de la memòria” (2009) o“Sègula, lo futur de les Terres de l’Ebre” (2012) o “La Filla del farer” (2015)… lo futur del Cinema documental? Incert com el futur del nostre país, el present dels presos polítics… Parlem de la persecució de la llibertat d’expressió per part de l’Estat espanyol i mentre distribuïm el film a nivell internacional, sento com a casa “El Periple” és a l’ombra del monument feixista que tantes vegades han denunciat els estimats Jordi Cuixart o l’ebrenca Carme Forcadell. La por a les urpes de l’àguila imperial del mig del riu al seu pas per Tortosa, fa que moltes vegades  no ens adonem les nostres pròpies contradiccions internes”.

“EL PERIPLE” BSO LOS SIRGADORS

La presentació del film compta amb la Banda Sonora Original del film en directe interpretada en acústic per Los Sirgadors, on el director on propi director del film d’expresa a través de la poesia i el cant. “Mare Nostrum” forma part de la BSO de “El Periple” https://vimeo.com/330438978

Cinema, música i poesia s’articulen en gran format amb els temes sempre reivindicatius del repertori clàssic de los Sirgadors: http://www.sirgadors.cat/bloc/el-periple-al-mare-nostrum-1939-2019/

RECULL DEL PREMSA

https://www.segulafilms.com/bloc/el-periple-recull-de-premsa/

Al llarg dels 73’ de durada, el protagonista viatja als camps de refugiats de la guerra de Síria a Grècia per comprendre els drames dels seus habitants, fugitius de les guerres. A més, aquest descobreix la connexió que entrellaça al franquisme sociològic que ha comportat l’actual desmemòria, la por i la resignació que, literalment, apaguen els llums de la democràcia. A més, la consciència ciutadana, representada pel nét del farer de l’Illa de Buda, esdevé contradictòria, al contraposar la innocència dels records de la infància amb l’adoctrinament feixista. Un viatge que posa el seu punt i final en l’abisme del far del cap de Bear, a Port Vendres, on, fa 80 anys, 450.000 republicans catalans i espanyols que van haver de marxar a l’exili.

Diari ARA. Setembre 2019

https://www.ara.cat/cultura/Periple-Europa-ARFF-Global-Paris_0_2313968681.html

+ 324, Entrevista amb Xavier Grasset. Abril 2019

https://www.ccma.cat/app_pre.php/tv3/alacarta/mes-324/mario-pons-documentalista-ens-presenta-el-film-el-periple-la-vella-llum-deuropa/video/5842841/

TN Migdia TV3, 3 de juny 2018. Mario Pons

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies/el-periple-un-documental-de-mario-pons-sobre-lexili-dels-refugiats-i-dels-represaliats-del-franquisme/video/5769682/

“EL PERIPLE” LA CRÍTICA

L’INDEPENDEDANT 14 de maig 2019 dedica un article al documental “Una Mirada diferent sobre els refugiats” diu: Ce film est exceptionnel car il part du passé, avec la bataille de l’Ebre, va explorer le présent avec les nouveaux exils, comme en Syrie, et se projette dans le futur. Il a obtenu le Grand Prix du Festival de Girona. Ce film est une parfaite transition entre les deux journées de colloques et l’ouverture du 34e festival Cinémaginaire, qui débute le mercredi 29 mai“.

Associació de Recuperació de Memòria Històrica 24-aout-1944 de París.C’est un gros travail et vraiment magnifiquement traité! Il donne à comprendre le monde, ses déchirures et se familiariser avec ces exilés dont le sort est tragique mais qui gardent dignité. Ils sont émouvants et forts à la fois. Ils ressemblent à cette mémoire dont nous sommes issus” valora la Véronique Salou Olivares, portaveu de l’Associació.

Felip Solé. Director de Cinema: “De caràcter militant Mario Pons s’esforça per mostrar un cinema diferent del que s’ha fet fins ara, de qualitat tècnica i exigència cinematogràfica extraordinària. El Périple és un excel·lent documental, just i emotiu. Diverses històries creuades entre la guerra d’Espanya i la guerra de Síria”.

 

Montse Armengou. Directora de “Sense Ficció” TVC: “Un petit Delta lluitant entre els pantans de Franco i la força de la Mediterrània dels refugiats de les guerres del món. Mario Pons es un cineasta independent amb una càmera lliure que el que pretén és donar veu als silenciats. Un punt de deslocalització dins de Catalunya. Una pel·lícula realitzada des de les Terres de l’Ebre”.

Institut Ramon Llull a París Le documentaire du catalan Màrius Pons “El Periple” sur les liens entre exils, depuis la “retirada” des républicains espagnols jusqu’aux réfugiés syriens, mémorie des rejetés de la République dans leur résistance pour libérer le monde du fascisme. Avec l’actuation en directe du groupe Los Sirgadors qui composé la bande-son du film.

Filmoteca de Catalunya 2018 “El darrer treball del documentalista i cantant ebrenc Màrius Pons Múria és una reflexió sobre la crisi de l’individu l’actual Europa a la vegada que mostra l’origen del franquisme sociològic a través dels drames de les guerres silenciades i la vulneració dels drets humans dels exiliats. El director de la La Batalla de la memòria o La filla del farer, projecta una llum de fraternitat que uneix el present del poble sirià amb el passat del republicanisme espanyol tot buscant les respostes a l’actual crisi moral que assola Europa”. 

Octavi Martí. Director Adjunt de la Filmoteca de Catalunya Sincerament “El Periple” és interessant, viva i honesta. Discutiria alguns paral·lelismes històrics però els debats de llepafils em sembla que no van amb Màrius Pons, ni amb l’empatia que transmet la seva pel·lícula”.

Federico Mayor Zaragoza. Presidident de la Fundació Cultura y Paz “Realització excel.lent i oportuna.¡Quans de “periples”, quantes ferides tan doloroses com inadmissibles! Estem veient brots inquietants de supremacisme, de racisme, de xenofobia…. I la major part dels ciutadans, distrets, local-izats… espectadors en lloc de actors!!! Gracies, Mario Pons, per este far, que por ajudar a il.luminar camins de demà. Com a ciutadà del mon ¡Visca estre ampollero que passa missatges en favor de la justícia, la no violència i la pau!

DISTRIBUCIÓ

inemes se locals elsrnacional del Festival de Cinema de Girona.umits del mñeflexionar sobre si les dones son al Delta de l’r Ó A SALES 2018

Filmoteca de Zaragoza. Filmoteca de Catalunya. Cinemes Girona. Cinema de Palafrugell. Museu de l’Exili de la Jonquera (MUME). Zumzeig Cinema. Universitat Rovira i Virgili. Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent. La Sénia. Alcanar. l’Ampolla (2). El Perelló. l’Aldea. Camarles. la Selva del Camp. Ocine de Roquetes. Amposta. Flix. Cafè del Teatre de Lleida. Vilafranca (2).

PRESENTACIONS 2019

19 de febrer. Teatret del Serrallo de Tarragona. 20 de febrer Cineclub Badia del Vallès. 2 de març Cine Baix de Sant Feliu de Llobregat. 7 de març Cinema Foment Mataroní. 29 de març Teatre Torredembarra. 10 abril Teatre Circul de Badalona. 27 d’abril Camarles (Delta de l’Ebre). 30 de maig 2019. Bao. Salle Évora. 31 maig 2019. Cabestany. Centre Cultural. 18 de maig 2019. “34 é Festival Argelès sur mer Images de Méditerranée”. 4 de juny 2019. Prats de Mollo. 19 de juny 2019. Oceja, le Puigmal. 25 de juny 2019. Prada de Conflent. Cinema Le Lido. 25 de juny 2019. Cineclub Vilafranca. 4 de Juliol Igualada (UNESCO). 21 de juliol 2019. L’Ampolla. Cine al Port. 28 de setembre 2019. Banyuls Sur mer. 8 d’octubre Cambrils (Casa de Cultura).10 d’octubre Pantalla Barcelona. BCN Film Commission.12 d’octubre Festival Gollut. Ribes de Freser.12 de novembre Pantalla Barcelona. BCN Film Commission.19 de novembre València. 20 de novembre. Narbona.11 de desembre Pantalla Barcelona. BCN Film Commission.

18 de gener 2020 Casal Sant Pau d’Ordal. Subirats.

20 de gener 2020. Auditòri de Calafell.

 

LA DISTRIBUCIÓ “EL PERIPLE” A FRANÇA 2019

L’any de la commemoració de la Retirada republicana, Mario Pons (Sègula Films) ha signat contracte de distribució de “El Periple, la vella llum d’Europa” amb Kalimago Films. A partir d’abril, comença la presentació a la xarxa de distribució de desenes de sales de cinema (36) del sud de França.  http://www.cinemaginaire.org

Els cinemes d’Argelés sur mer, Tolosa, Nantes, Narbona, Perpinyà (Institut del Cinema Jean Vigo), Prada de Conflent, Elna, Banyuls sur mer, Elna, Ceret, han programat “El Periple, la vella llum d’Europa” durant 2019. Durant la tardor 2019: Perpignan. Elne. Port Vendres. Lézignan. Limoux. Quillan. Toulouse. Clermont l’Herault. Nimes. Montpellier.

“EL PERIPLE” BSO LOS SIRGADORS 2019, L’ESPECTACLE

Un viatge musical des de la caiguda del front de l’Ebre a l’exili sirià

LA RETIRADA, 80 ANYS DESPRÉS

http://www.sirgadors.cat/bloc/el-periple-al-mare-nostrum-1939-2019/

Una pantalla panoràmica, una veu en directe, un cineasta que canta el seu propi periple vivencial, un farer que vol evitar que la llum s’apagui, uns nàufrags que volen salvar la vida, un far que crema alertant de l’arribada de la guerra, un delta que s’enfonsa, la ciutadania a la deriva de la Unió Europea de la vergonya de les quotes humanitàries, uns músics sirgadors estirant de la memòria històrica del territori, unes veus en moviment acompanyades de l’actual crit de pau a la Mediterrània al món, són les protagonistes de l’espectacle “El Periple” BSO.

Cinema, música i poesia s’articula en gran format amb els temes sempre reivindicatius del repertori clàssic de los Sirgadors vinculats al disc “La Terra ensomniada” 2013. Música en directe, sons diegètics, testimoniatge present, memòria històrica, introspecció existencial, mescla sonora i visual acompanyada de músiques del món, la jota&blues, però també el flamenc rock.

El plantejament d’enguany és postproduir el disc de la Banda Sonora Original de “El Periple” de los Sirgadors que volem presentar el proper 21 de juliol a l’Ampolla coincidint amb la presentació del tall final de “El Periple, la vella llum d’Europa” de retorn al municipi.

Respon

*

Contacte

Formulari

 

 

Sègula Films
Mario Pons Múria
info[@]segulafilms.com
+34 655 766 673

 

 

Social Media

Piulant

Uso de cookies

Este sitio web utiliza cookies para que usted tenga la mejor experiencia de usuario. Si continúa navegando está dando su consentimiento para la aceptación de las mencionadas cookies y la aceptación de nuestra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies