LA MEMÒRIA DE BUDA OMPLE LO MUSEU DE LA MAR DE L’EBRE

L’Ampolla a 25 de gener de 2016

rapita_3

El dissabte 23 de gener a les 19:00h, al Museu de la Mar de l’Ebre de Sant Carles de la Ràpita es presentà La Filla del farer (Mario Pons, Sègula Films 2015), un documental que rememora la història més personal del far de Buda, la vida de la última família que va viure a la mítica torre d’acer laminat del Delta, en el seu dia amb 54 metres, el far metàl·lic més alt del món.

Segons els seus protagonistes presents a l’acte: “ A Buda vam viure els anys més feliços, també els més tristos de la nostra vida”. I és que el 22 d’abril de 1938 el far fou incendiat per l’Exercit Popular de la República en desbandada, en el preludi de la primera batalla no oficial del la Segona Guerra Mundial, la Batalla de l’Ebre. L’Arribada del feixisme a Catalunya ha quedat ben viu en la memòria de la gent del Delta a través del record de les flamerades de Buda. Però el que la guerra, les bales i les bombes no van poder destruir, s’ho va emportar un temporal de llevant 23 anys després, la nit de Nadal de 1961. La torre gris perla de 54 metres d’alçada, caigué al mar a causa de la regressió progressiva de la costa deixà el far en mig de la mar. La construcció de les preses de Ribarroja, Mequinensa i Flix van reduir dràsticament els cabdals de sediments a la desembocadura del riu més cabalós de la Península fins al punt de deixar les restes del far de Buda a quatre quilòmetres de la costa, a sis metres de profunditat.

rapita_2Al cinefòrum posterior va intervindre Helena Garrigós Cabezas, historiadora i protagonista del documental, Alfred Vallès Cabezas, net del torrer de Buda Alfredo Cabezas Martos, faroner de Buda del l’any 1931 fins al 1938. L’Acte també comptà amb la intervenció Mario Pons, director, guionista i productor del film.  Pel seu simbolisme en l’inconscient col·lectiu de la gent del Delta, tant les autoritats presents,  el sr. Josep Caparrós, alcalde de Sant Carles de la Ràpita, com els propis protagonistes del film van fer una crida a la mobilització de cara a la manifestació que la Plataforma en Defensa de l’Ebre a convocat el proper 7 de febrer en motiu de l’aprovació del nou Pla Hidrològic de Conca de l’Ebre per part de l’Estat espanyol.

El mecano de Buda fou construït per l’enginyer Lucio del Valle el 1864. Fou dissenyat i per ser desmuntat i desplaçat mar endins a mesura que els sediments del riu guanyaven terreny a les corrents de la mar, aquí rau la paradoxa del seu destí final. Encara avui l’òptica latent” de Buda marca la greu situació dels espais humits a la Mediterrània.

L’acte comptà amb l’actuació de Los Sirgadors, banda de jota&blues liderada pel polifacètic director del film, autors de la  Banda Sonora Original del Documental.  “Estel Cremant”, el single del segon disc de Los Sirgadors, coent-se en aquest moments en les profunditats fangoses del Delta de l’Ebre.

La Filla del Farer” Trajectòria

 “La Filla del farer” s’ha estrenat al Museu del Port de TarragonaSant Jaume d’Enveja, el Museu Marítim de Barcelona (MMB)Deltebre, Sant Boi de Llobregat i La Universitat Catalana d’Estiu a Prada de Conflent, Catalunya Nord i a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa en suport a la Plataforma en Defensa de l’Ebre,  on va ser rebut amb èxit de públic i crítica.

El film fou seleccionat al Festival Internacional de cinema Documental Memorimage de Reus.

Properes Presentacions: l’Ampolla, Amposta, L’Aldea, Tossa de Mar, Palamós i Vilanova  durant la primavera.

Fitxa Tècnica:

Guió, direcció i producció: Mario Pons Múria. Fotografia: Alex Garcia. Post-producció: Guillermo Cobo. Disseny Gràfic: David Ballús. Banda sonora original: Los Sirgadors.

Intervenen: Manolita Cabezas Azuara. Helena Garrigós Cabezas. Antonio Cabezas Azuara. Alfred Vallès Cabezas.

Arxius: Arxiu Familia Cabezas Martos. Arxiu Museu de les Terres de l’Ebre. Arxiu Comarcal del Baix Ebre. Arxiu del Port de Tarragona.

El Documental “la Filla del farer” és una producció de Sègula Films amb el suport del Port de Tarragona, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, l’Ajuntament de l’Ampolla, la Diputació de Tarragona, el Museu de les Terres de l’Ebre i la col·laboració l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i del Departament de Cultura del Generalitat de Catalunya, Serveis Territorials de Terres de l’Ebre. 

1 resposta

Trackbacks i pingbacks

  1. […] de Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, Deltebre, Sant Boi de Llobregat i les Jornades Culturals de l’Ampolla on ha estat rebut amb èxit de públic i […]

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*